İnsanoğlunun toplumsal yerleşik yaşama geçmesiyle birlikte, ortak yaşam alanları, yapılar ve yapısal mekânlarıyla ilgili, evrile evrile gelişen bir kültür oluşmuş ve yapısal tercihler oluşmaya başlamıştır. Bu tarihsel sürecin sonunda kentler ve kent kültürü oluşmuş, kentlerde yoğun yaşam alanları ve teknolojik ilerlemelere paralel olarak mimari teknolojisindeki gelişmelerle çok amaçlı yapılar ortaya çıkmaya başlamıştır.
Bu yapısal evrimin ve yapı kültürünün doğal bir sonucu olarak, özellikle yapı sektörü daha hızlı yapılaşmaya uygun yapı elemanları, atmosfer ve doğa şartlarına daha dayanıklı yapılar, yangın ve ısı-ses yalıtımı gibi yaşam alanlarının daha güvenilir ve daha konforlu olmasına yönelik yapı enstrümanları ve nihayetinde de görsel anlamda zenginliği de içinde barındıran bir arayışa itmiştir.
Gelişen teknolojiye paralel olarak klasik yapı elemanlarının yanı sıra muhtelif yapı elemanları da yapı sektöründe yerini almaya başlamıştır. Yirminci yüzyılın başlarında Avusturya asıllı Hatschek tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan bir yöntemle üretilmeye başlayan levhalar yüz yıla yakın bir süre pek çok uygulama alanında yaygın olarak kullanıldı. 1990′ lı yıllarda yapılan çalışmalar sonunda günümüzde fibercement levha denildiğinde ilk akla gelen ürün olan selüloz elyafı ile takviye edilmiş çimentolu levhalar geliştirilmiştir. Çatı malzemesi olarak üretilen levhaların haricinde sadece selüloz elyafı kullanılarak ve otoklavlı yöntemle üretilmekte olan fibercement levhalar özellikle iç ve dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmak üzere düz levha formunda ve farklı yüzey görünümüne sahip olarak pazara sunulmaya başlanmıştır.
Bu alanda yapılan en son yeniliklerle fibercement olarak bilinen; yapıların her türlü iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılan, otoklavda sertleştirilmiş, düz, ahşap, doğal taş gibi bir çok yüzey görünümüne sahip doğal lifli çimento esaslı levhalar da üretilmeye başlanmıştır. Fibercement olarak bilinen bu yapı levhaları ilk olarak ülkemizde 2001 yılında prefabrik yapı sektörünün teknoloji konusunda öncülüğünü yapan Prefabrik YAPI A.Ş.; Özge YAPI A.Ş. ve Hebo YAPI A.Ş. ortaklığı olan Hekim Grup tarafından teknoloji transferi ile fabrika kurulmuş ve üretilmeye başlanmıştır.
Hekim Holding şirketlerinden olan Hekim YAPI A.Ş. tarafından 2001 yılında üretim çalışmalarına başlanılan fibercement ürünler, Hekim YAPI A.Ş. nin markası olan HekimBoard markası ile piyasaya 2004 yılından itibaren sunulmaya başlanmıştır.
Kısaca ‘’elyaf takviyeli çimento levha’’ olarak tanımlanabilecek fibercement levhalar, içerik olarak doğal elyaf, mikronize edilmiş silika ve çimento ile hazırlanan hammaddenin özel bir makinada levhalar haline getirilmesi ve daha sonra otoklavlanması ile elde edilir.
HekimBoard Fibercement Hakkında Sık Sorulan Sorular
Teknik özellikleri ve şık duruşu ile yeni nesil dış cephe kaplamaları arasında ilk sıralara yerleşen doğa dostu bir ürün olan HekimBoard Fibercement paneller uygulandığı alanlarda fark yaratır. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan cephe kaplama ürünleri, aynı zamanda uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmalarıyla da ayrıcalıklıdırlar. HekimBoard Fibercement paneller hakkında en sık sorulan soruları, merak edilen konuları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Fibercement Nedir?
Fibercement, genel olarak lif (elyaf) takviyeli çimentodan mamül ürünleri tanımlayan ve hemen hemen tüm dünya ülkeleri tarafından ortak kullanılan bir terimdir.
Fibercement Levhaları Diğer Çimento Esaslı Levhalardan Ayıran En Önemli Özellikler Nelerdir?
Bilinen dış cephe kaplamalarında kullanılan birçok ürünün yangına karşı koruma sağlayan bir etkisi yoktur. Bu nedenle, özellikle kamusal alanlar ve toplu konutlarda varlığı aranılan EN 13501-1’ e göre A1 sınıfı yanmazlık özelliği taşıyan bir yapı malzemesidir. Ürünün yanmaya, erimeye ve yangının yayılmasını önlemeye yönelik ayrıcalıklı üretim reçetesi ve prosesi onu benzerlerinden ayıran en önemli özellikler arasındadır.
Ürünün formülünde kullanılan ham maddeler ve üretim sürecindeki otoklavlama işlemine bağlı olarak, atmosferdeki iklimsel değişikliklere ve UV ışınlarına karşı son derece dayanıklıdır. Sudan etkilenmez. Homojen yapısı sayesinde kolayca işlenebilir ve farklı formlara dönüştürülmesi son derece basittir. İçeriğinde yonga bulunmaz, ürünün her noktası tamamen bir homojen bir yapıdadır. İç ve dış cephelerde kullanılabilir. Dış cephe uygulamalarında nihai bir ürün olarak ekstra file ve sıva uygulamasına ihtiyaç duymadığından, zaman ve maliyet – fayda analizinde avantaj sağlar.
Fibercement mi? HekimBoard mu?
Dünya genelinde, lif çimento esaslı cephe kaplama levhalarının genel tanımı “Fibercement” olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, 2001 yılından itibaren Türkiye’de ileri teknolojiler kullanarak ilk otoklavlı Fibercement üretimini gerçekleştiren firma Hekim Yapı A.Ş olup HekimBoard olarak fibercement levhaların marka adıdır.
Neden Fibercement’i Tercih Etmeliyim?
Teknik olarak dayanıklılık (yüksek mukavemet) , A1 sınıfı yanmazlık özelliği, UV filtre teknolojisi ve sudan etkilenmeme gibi üstün özelliklerinin yanı sıra Fibercement; dekoratif olarak çok farklı yüzeylerde kullanılabilir olmasıyla da tercih edilir. Atölye şartları veya endüstriyel CNC tezgahında işlenebilirliği sayesinde, hem klasik hem de modern bina mimari modellemelerine rahatlıkla uyum sağlayabilir. İşlemeye uygun homojen yapısı ile klasik binaların dış yüzeylerinde kullanılan otantik motif ve desenleri plakalara uygulamak son derece kolaydır.
Fibercement levhalar yapıların dış yüzeylerinde, iç mekanlarda, taşıyıcı ya da dekoratif amaçlı alanlarda kullanılabilir. Tek malzemeyle birçok çözümü aynı anda sunan fonksiyonel tasarımı, hem zaman bakımından hem de maliyet açısından uygulayıcıya büyük avantaj sağlar. Uygulandığı yüzeye estetik görünüm sağlar.
Hekimboard Fibercement Levhalar Hangi Ham Maddelerden Üretilir?
Selülozik elyafı, çimento ve öğütülerek mikronize edilmiş kuvars; Fibercement plakaların içeriğindeki yüksek kaliteli hammaddelerdir.
Fibercement Levhalar İnsana veya Çevreye Zararlı mıdır?
Levhaların üretim reçetesinde sürdürülebilir malzemeler kullanılmıştır. Bu nedenle Fibercement levha çeşitleri, hem insana hem de çevreye zarar vermeyecek biçimde formüle edilmiştir. Ürün, uygulama sonrasında da zamanla ya da atmosfer şartlarına göre değişime uğramaz ve çevreye zarar verecek zararlı gaz emisyonuna neden olmazlar.
Fibercement Ürünler Kimyasal Maddelere Karşı Dayanıklı mıdır?
Fibercement levhalar alkaliler ve diğer kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. İçeriğinde yer alan çimento nedeniyle Fibercement levhaların kireç çözücülere karşı dayanıklılığı zayıftır.
Fibercement Levhalar Asbest İçerir mi?
Fibercement ürünlerin içeriğinin tamamen doğal olmasının yanı sıra sahip olduğu en önemli özellik asbest içermemesidir. Fibercement levhalar asbest kullanılan ürünlerin yasaklanması üzerine geliştirilmiş, tamamen doğa ve çevre dostu ürünlerdir.
Fibercement Levhalar Yangına Karşı Ne Kadar Dayanıklıdır?
Yangına karşı yüksek dayanıklılık özelliğine sahip olan Fibercement plakalar, EN 13501-1 kalite standartlarına göre A1 sınıfı yanmaz yapı malzemeleridir.
Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Fibercement levhalar, uzun ömürlü ürünler olarak tasarlanmış olup, içeriğindeki ham maddeler en zorlu şartlara karşı dayanıklılık gösterecek biçimde üretilir.
Fibercement Levhalarda Ne Tür Boyalar Kullanılmalıdır?
Dış ortamda kullanılan Fibercement plakalar su bazlı akrilik esaslı ve silikon esaslı dış cephe boyalarıyla; iç mekanlarda kullanılan cephe kaplama plakaları ise iç cephe boyaları ile boyanabilir. İç ya da dış mekanlarda kullanılan plakalar sentetik (yağ bazlı) boyalarla boyanmamalıdır.
HekimBoard Hangi Yüzey Görünümlerinde Üretilebilmektedir?
Hem geleneksel Anadolu kültüründeki ev modellerine hem de modern mimariye uyum sağlayabilen Fibercement kaplama çeşitleri, farklı renk ve desenlerde üretilir. Ahşap görünümlü plakalar, ceviz ya da sedir ağacı dokulu bir görünüm sunar. Düz plakalar ya da birden fazla görünümde tasarlanan doğaltaş desenleri, ürünlere dinamik bir görsellik kazandırır. HekimStone dekoratif taş desenleri, doğal taş, şaşırtmalı tuğla, örme taş ve karışık taş desenleri ürün skalasındaki diğer modellerdir.
Turksiding Hangi Yüzey Görünümlerinde Üretilebilmektedir?
Ahşap ürünlere oranla dış cephe uygulamalarında hem dayanıklılığı hem de ahşabın sıcak görünümünü yansıtan Türksiding ürünler sedir ağacı ve ceviz ağacı yüzey görünümlerinde üretilmektedirler.
Fibercement Levhalar Deniz Suyu ve Ultraviyole Işınlardan Etkilenir mi?
Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı dayanıklı olan Fibercement levhalar, deniz suyundan ve nemden etkilenmez. Bu nedenle hem kıyı kesimlerindeki yazlık, otel gibi binalarda hem de aşırı güneşli bölgelerdeki yapıların dış cephelerinde herhangi bir risk oluşturmadan güvenle kullanılabilir.
Fibercement Levhalar Su Geçirir mi?
Levhalar belli bir su emme değerine sahiptirler. Fakat ortamın uygun bir sıcaklığa ulaşması durumunda, içeri alınan suyu kısa sürede dışarı atarlar. Her koşulda, suyun levhanın bir yüzeyinden diğer yüzeyine geçmesi söz konusu değildir. Plakalara uygulanan astar ve boya işlemleri sonrasında bu yüzeylerin su emiciliği oranı daha da düşer.
Betonarme binalara göre suyu emme oranı daha düşük olan Fibercement plakalarla ilgili daha detaylı bilgiyi, fibercement levhalara uygulanan testler bölümünü inceleyerek edinebilirsiniz.
Kesim ve Uygulama İçin Özel Aletlere İhtiyaç Var mı?
Fibercement levhaların formülünde bulunan kuvars, ürünleri basit kesici aletlerle şekillendirmeyi zorlaştırır. Bununla beraber ürünleri delmek için elmas matkap ucu kullanabilirsiniz. Fibercement levhaları kolayca kesmek için geliştirilmiş elmas uçlu granit kesme bıçakları ya da Dia uçlu testereler tercih edilmelidir. Bu ürünleri edinmek ve daha detaylı bilgi almak için Hekim Yapı Pazarlama ve Satış bölümüne danışılabilir.
Fibercement Levhalar Darbelere Karşı Dayanıklı mıdır?
Çarpma ve darbeler karşısında oldukça dayanıklılık gösterir. Rüzgarla sürüklenen cisimlerin çarpmalarından ya da basit darbelerden kesinlikle etkilenmez.
Yangın Sırasında Fibercement Levhalar Zararlı Gaz Üretir mi?
Kesinlikle hayır. Doğal içeriğe sahip Fibercement levhalar kokusuzdur. Bu nedenle, yangın sırasında insan sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir zararlı gaz ya da madde açığa çıkarmaz. Yangın tehlikesi bulunan yerlerde özellikle Fibercement levhaların tercih edilme sebeplerinden biri de bu güvenli kullanım özelliğidir.
Fibercement Levhalar Haşerelere Karşı Dayanıklı mıdır?
Zararlı haşerelerden etkilenmez, haşere barındırmazlar.
Nemli Ortamlarda Kullanımı Güvenli midir?
Sudan ve nemden kesinlikle etkilenmeyen plakalar, bu üstün özellikleri sayesinde tüm nemli ve yağışlı iklimlerde güvenle kullanılabilir.
Fibercement Levhaların En Yaygın Nerelerde Kullanılır?
Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan Fibercement levhalar, tüm yapıların iç ve dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Bununla birlikte hafif konstrüksiyonlu çelik bina ve prefabrik yapıların iç ve dış duvarları, tavan ve döşemelerinde ya da ıslak zeminlerde seramik altı malzeme olarak tercih edilebilir. Su ve yangına karşı güvenli kullanım avantajı sunan Fibercement levhalar, çatı kaplama malzemesi olarak da kullanılır. Çatı kaplamada uygulanan kiremit, shingle ya da bitümlü levha altı malzemesi olarak güçlü bir etkiye sahiptir. Fibercement levhalar, her geçen gün daha fazla kullanım alanında uygulaması yapılan, inovatif yapı malzemeleridir. Cephe kaplama levhaları, prefabrik havuz uygulamalarında duvar elemanı, herhangi bir kimyasal tepkimeye girmediği için küçük ve büyükbaş hayvan çiftliklerinde zemin taşıyıcı ya da duvar kaplama elemanı olarak kullanılabilir. A1 sınıfı yanmazlık özelliği sayesinde yangın koridorları, asansör boşlukları veya otopark alanlarında yüzey kaplama malzemesi olarak tercih edilebilir. AVM, tiyatro ve sinema salonları gibi insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanların çelik zeminlerinde taşıyıcı eleman olarak ve yükseltilmiş döşemelerde kullanılabilir.
Diğer İzolasyon Malzemeleri İle Fibercement Levhalar Uyum Sağlar mı?
Fibercement levhalar, neredeyse tüm izolasyon malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Ürün Listesinde Yer Alan İç ve Dış Levhaların Farkı Nedir?
Dış levhalar atmosfer şartlarına doğrudan maruz kalacak şekilde uygulanan levhaları ifade etmektedir. Genel formülasyonları büyük oranda aynı olmakla birlikte bu levhaların ısıl uzama değerlerinin asgari seviyede kalması için bazı katkı maddeleri eklenmektedir.
Desenli levhaların tamamı ve Turksiding ürün modelleri dış levha kaplama formülasyonu ile üretilir.
Fibercement Levhalarda Uygulanan Boyalar Ne Kadar Dayanır?
Fibercement levhalarda kullanılmak üzere üretilmiş bazı boya çeşitlerinde, üretici firmalar tarafından 10-15 yıla varan dayanıklılık ve solmazlık garantisi verilmektedir. Plakaların doğru uygulanması hem de en uygun boya seçimi, uzun yıllar boya yenilemeye gerek kalmadan kullanımını destekler.
Uygulanmasından Ne Kadar Süre Sonra Malzeme Bakımı Ya da Onarım Gerekebilir?
Fibercement plakaların özel bir bakıma ya da onarıma ihtiyacı yoktur. Boya uygulaması yapılan plakalarda, kullanılan boyanın ömrüne bağlı olarak yenileme gerekebilir. Boyanın dayanıklılığı ve yenilenme süresi hakkında üretici firmadan bilgi alınabilir.