Mantolama isminden de anlaşılacağı üzere bir binayı yalıtım malzemeleri ile dışarıdan sarmak demektir. Daha da açmak gerekirse farklı sıcaklığa sahip ortamlar arasındaki ısı transferine engel olmak amacıyla yapılan işlemler bütünüdür.
2001 yılında kurulan ve ana hedefi yapı sektörüne dış cephe ve iç cephe kaplama malzemeleri üretmek olan Hekim Yapı A.Ş.; cephe kaplama malzemelerinin yanı sıra mantolama firmalarının ihtiyacı olan izolasyon, yalıtım ve diğer yardımcı malzemeleri yapı sektörüne kazandırmıştır. Hekim Yapı A.Ş. hızla yükselen marka değerine sahip, bir çok ana yalıtım ürününü üreten, 2 ayrı lokasyonda ve 6 ayrı fabrikada üretimlerini gerçekleştiren yapı malzemeleri sektörünün lider firmalarındandır.
Firma; ürün gamında diğer yapı malzemeleriyle birlikte yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu yüksek kalite ve standartlara uygun mantolama ürünleriyle de sektördeki kaliteli malzeme arayışına cevap vermektedir.
Dış cephe mantolama, binaların ısıtılması ve soğutulmasında kullanılan enerji miktarını asgari düzeye indirmek üzere yapılan cephe kaplama uygulamasıdır. Dış cephenin uygun yalıtım malzemeleri ile kaplanması, enerjinin verimli kullanılması açısından son derece önemlidir. Doğru uygulanan mantolama ile binalarda, kışın yaklaşık %30-60 oranında enerji tasarruf etmek mümkündür. Dış cephe mantolama modelleri, bina özelinde ihtiyaçlar belirlendikten sonra uygunluk gözetilerek uygulanır.
Mantolama işlemi, yapının ısı kaybını önleyerek enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlar. Binaların ısıtılmasında ve soğutulmasında kullanılan enerji miktarında önemli oranda azalma hedefleyen mantolama uygulaması ısı kayıplarını minimize eder. Yapılarda en fazla ısı köprüsü oluşan noktaların başında pencere, kiriş, kolon, kapı ve duvar gibi bölümlerin ısı yalıtım malzemeleri ile sarılması esasına dayanan mantolama uygulaması ile bu kayıplar minimuma indirilir. Sıcak ve soğuk bölümler arasında ısı geçişini engellemek üzere hayata geçirilen dış cephe mantolama modelleri ile enerji kaynaklarının verimli kullanılması sağlanmış olur. Yeni binalarda inşa halindeyken mantolama yapılırken eski binalarda da uygulama kolayca yapılabilir. Mantolama; yapıda oluşacak ısı köprülerini ve sıcak-soğuk karşılaşmalarında olası yoğuşmaların yapı donatısı içinde oluşmasını engellemeyi sağlayarak yapının taşıyıcı donatısını korur, yapısal dayanımı artırır ve yapının sağlıklı kullanım ömrünü uzatır.
Mantolama uygulamasında sprey mantolama, levha mantolama ve sarma mantolama gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Püskürtme ısı yalıtım sistemi olarak da bilinen sprey mantolama, ısı iletkenlik değeri yüksek bir uygulamadır. Uzun süre kullanım imkânı sağlar. Doğru bir uygulama ile yapının su geçirimsizliğine de katkı sağlar.
Mantolama levhası kaplama, dış cephe mantolama da yaygın olarak kullanılan etkin bir tekniktir. Isı geçişlerini engellemekte yüksek performans gösterir, binanın ömrünü uzatır. Estetik olarak da şık görüntü yaratır.
Sarma mantolama, dış cephenin görünümünde yüzde yüz değişim sağlar. Estetik açıdan binanın değerini artırır. Farklı malzemelerle farklı mantolama seçenekleri sunulmaktadır.
Dış cephe mantolama fiyatları çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir. Mantolama işleminin maliyeti; ısı yalıtım malzemesine, kullanılan ürünlerin kalitesine, bina yaşına, bina büyüklüğüne, binaya uygulanan ilave işlemlere, nakliye ve işçilik gibi etkenlere göre belirlenir. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği açısından son derece önemli bir yapı uygulaması olan mantolama fiyatlarını kullanılan malzemenin kalitesi doğrudan etkiler. Malzeme kalitesi ise uygulamadan beklenen performansı belirler.